Výroční zpráva 2009

Veřejná zpráva o činnosti sdružení za rok 2009

1. okruh činnosti sdružení – prevence dětských úrazů

V roce 2009 vydalo občanské sdružení Bolíto ve spolupráci s advokátní kanceláří Allen  Overy leták, který se zabývá prevencí dětských úrazů. Publikace – Úraz není náhoda – je cílena  na rodiče dětí věkové kategorie 2-5 let, tedy na skupinu dětí, zatížených úrazy v domácím prostředí. Obsah letáku vychází z mnoholetých zkušeností, získaných na dětském oddělení  KPM. Jednoduchými větami a názornými srozumitelnými obrázky je rodičům předkládán soupis všech možných situací, kdy dochází v domácnosti k úrazům. Součástí letáku jsou i informace o první pomoci a kontakt na naše sdružení. Leták byl distribuován do dětských center, na ambulance některých dětských lékařů. Slouží i jako podklad pro přednáškové aktivity sdružení v rámci dětských center a kurzů dětské prevence. Je možné si ho stáhnout na internetových stránkách sdružení.

Náklady :  22 529,- Kč.

Naše sdružení navázalo na dlouhodobou spolupráci s The Mediterranean Council for Burns
and Fire Disasters (MBC)  a Klinikou popálenin v Palermu a podařilo se nám získat licenci k výrobě a distribuci komiksového materiálu , který je zaměřen na děti v mladším školním věku. Do projektu se zapojila MUDr. Hubová, jež je pracovně na zmíněné klinice. Peníze se pokoušíme získat z grantů.Projekt bude realizován na začátku roku 2010.

V rámci prevence dětských úrazů bylo téma dětských popálenin prezentováno jak ve veřejných mediích, tak i na odborných konferencích.V ČR každoročně klesá počet kritických úrazů, což je možná i důsledek  prevence, na které se naše sdružení podílí.

2. okruh : pomoc popáleným dětem v nemocnici

Hlavní investiční akcí bylo vybudování nové herny na dětském oddělení KPM. Ve spolupráci s akademickou malířkou Šárkou Hejnovou, FNKV a hlavními sponzory akce – kanceláří Allen   Overy a nadací KB jsme slavnostně otevřeli novou hernu pro naše dětské pacienty. Součástí herny je i koutek pro maminky. Projekt byl nazván Barvy dětem a jeho dalším pokračováním bude výtvarná rekonstrukce celého dětského oddělení.Vybudováním nové, interaktivní herny došlo k zlepšení prostředí nejen pro popálené děti, ale i jejich doprovody. Patronát nad celou akcí převzala paní Bára Hrzánová a paní Tatjana Medvecká.

Náklady na akci: 108 400,- Kč

Firma Alza se stala v roce 2009 jedním z našich hlavních sponzorů a kromě zakoupení TV, DVD a PC vybavení herny a oddělení nám zakoupila speciální dětské postýlky v ceně 250 063,- Kč a transportní vozík.

Postýlky jsou snadno manipulovatelné a umožní lepší přístup k nemocným dětem a výrazně zkvalitnily péči o naše dětské pacienty. Tranportním vozíkem převážíme děti na operační sál.

Klub z Viktorky nám přispěl na nákup speciálního operačního nástroje – Goulianyho nože, který je vítanou součástí našich každodenních operačních zákroků a pomohl zlepšit chirurgickou péči o děti na KPM FNKV. Cena operačního  nože i s žiletkami je 14 200,-  Kč.

Rada O.S. Bolíto schválila pomoc ve výši 5000,- Kč na poúrazovou rehabilitaci indického chlapečka Odzera, o kterého se příkladně stará O.S. Blueland. Za peníze byla koupena speciální dlaha na jizvy v oblasti paže. Jsme rádi, že můžeme pomoci i dítěti z rozvojového světa. Odzer byl na naší klinice opakovaně na kontrolním vyšetření  a celý průběh léčby byl s KPM FNKV konzultován.O.S. Bolíto bylo na výstavách a prezentacích uváděno jako sponzor chlapce.

3. okruh : poúrazová rehabilitace

V roce 2009 se uskutečnil další přímořský camp pro popálené děti v Tunisku.

Tábora se účastnilo 15 dětí z ČR.Během celého pobytu probíhala fyzická i psychosociální rehabilitace dětí. Aktivity byly věnovány zvýšení sebevědomí a uvědomování si sama sebe a adaptaci na úraz. Ohlasy dětí i rodičů byly jako každoročně velmi kladné. Na finančním krytí pobytu se majoritně podílel dárce, který nechce být jmenován. O.S. Bolíto přispělo částkou 133 408,- Kč.

25.9. – 28.9.2009 jsme uspořádalivíkendový pobytpro děti, spojený s raftingem. Díky celé řadě sponzorů se nám podařilo uspořádat nádherný aktivní víkend zaměřený na posílení sebevědomí a vzájemné spolupráce dětí s termickým úrazem. Kromě toho jsme pomohli dětem nahlédnout do zákulisí adrenalinového sportu, jakým rafting bezpochyby je.

Náklady na akci : 39245,- Kč.

Na přelomu roku 2008 – 2009  se uskutečnily volby do rady O.S. Bolíto a byla zvolena tříčlenná rada ve složení  MUDr.Robert Zajíček – předseda, Mgr.Lenka Šetelíková – zástupce předsedy a Martina Formánková – jednatel.

Celkové příjmy a výdaje pro rok 2009

Příjmy : 549 733,- Kč  (od sponzorů a dárců)

Výdaje : 627 596,- Kč

O.S. Bolíto děkuje všem dobrovolníkům a sponzorům za pomoc v roce 2009 a těšíme se na další spolupráci v roce 2010